46011 м. Тернопіль, Проспект С. Бандери 74а тел./факс: +38 (0352) 24-35-00
ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВИЩЕ
ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ
ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ

  

 

ЗАПРОШУЄМО

НА НАВЧАННЯ

2 КВІТНЯ О 12:00 ДЕНЬ ВІДКРИТИХ ДВЕРЕЙ !

Кухар. Офіціант. Бармен

КУХАР

Ку́хар - це людина, яка професійно готує їжу для інших людей, як правило, в закладах громадського харчування.

Кухар готує супи, другі страви, іншу їжу, знає, як правильно зберігати продукти, готує різні страви за рецептами і вміє оформляти готові страви. Організовує зберігання продуктів відповідно до санітарно-гігієнічних норм. Попри те, що кухар на підприємствах громадського харчування користується встановленими рецептами страв, він може вносити до них зміни в залежності від якості сировини і контингенту споживачів.

 

ОФІЦІАНТ

Офіціант(від лат.officium– «посада, послуга»).Професія офіціанта - одна з найдавніших. Перші офіціанти були зображені на фресках єгипетських пірамід, вони подавали їжу на стіл фараону.

Багато нині всесвітньо відомих людей починали свою кар’єру з цієї професії і не соромляться, а навпаки, з вдячністю згадують роки праці офіціантами і той неоцінений досвід, який вони отримали завдяки цій древній професії. Наприклад, Ален Делон працював в пивній, БредПітт– в ресторані швидкого харчування.

Офіціант повинен володіти здібностями актора, дипломата, лікаря-психіатра, мати добре розвинену мову, чітку дикцію, приємні риси обличчя, гарну поставу та ходу. Він має бути ввічливим, дотепним фізично витривалим, винахідливим та люб’язним. 

Характер роботи офіціанта

Робота офіціанта достатньо напружена. Він практично постійно знаходиться в русі і на ногах.  Робочий день часто починається  рано вранці, іноді доводиться  працювати в нічний час, вихідні і святкові дні. Офіціанти здійснюють розрахунки з клієнтами, несуть матеріальну відповідальність.

Професійна діяльність офіціанта передусім, передбачає спеціально спрямоване спілкування між ним і відвідувачами. За робочий день офіціант спілкується з різними за віком та індивідуально-психологічними характеристиками людьми: молодими і літніми, жінками і чоловіками, спокійними і дратівливими, активними, енергійними і повільними. Всі вони різні, але потребують поради і допомоги офіціанта, іноді покладаються на його смак і професійну компетенцію.Офіціант повинен знати  меню свого закладу, технологію приготування страв, їх характеристику і ціни. Він може порекомендувати гостям відповідні  до їх замовлення алкогольні напої.

Кожний робочий день офіціанта - це енциклопедія психологічних контактів. Той, хто обирає професію офіціанта, повинен легко і вільно вступати в контакти з різними людьми, за всіх обставин бути ввічливим, тактовним, приємним у спілкуванні.

Умови роботи

За день офіціант набігає до 30 км шляху та переносить до 3 тонн вантажу. Його робочий день триває 12—15 годин, а буває і всі 24 години. Такі фізичні і психічні навантаження вимагають, щоб люди, які обрали цю професію вели здоровий спосіб життя: не палили цигарок, займалися спортом, правильно проводили своє дозвілля, постійно працювали над своїм духовним розвитком, не зловживали алкогольними напоями.

Кваліфікаційні вимоги

Повинен уміти: готувати зал до обслуговування споживачів, отримувати посуд, прибори, столову білизну; полірувати посуд, прибори; складати серветки різними способами; здійснювати попередню сервіровку столів; приймати замовлення від споживачів; отримувати страви в роздавальні та в буфеті; подавати страви і напої; обслуговувати неофіційні банкети;  оформляти рахунки і розраховуватися по них із споживачами; прибирати використаний посуд та прибори; замінювати столову білизну.

 

БАРМЕН

Бармен, буфетник, продавець продовольчих товарів, продавець-комерсант, продавець-касир, метрдотель, кухар.

Перспективи

Сьогодні ресторанний бізнес бурхливо розвивається і постійно потребує кваліфікованих кадрів, а професія офіціанта не відмирає тому, що жоден ресторан, кафе, бар, місце продажу напоїв та їжі неможливі без офіціанта. Завдяки створенню розгалуженої мережі підприємств ресторанного господарства: кафе, ресторанів, барів, казино, кав'ярень і пабів, які розповсюджені по всій країні, але найбільш сконцентровані у великих містах, туристичних центрах і різняться між собою кількістю працівників, видами послуг, що надаються, потреба в офіціантах існує постійно.

За 10—15 років праці здібні офіціанти досягають такого рівня розвитку, що стають керівниками підприємств, бізнесменами, і самостійно організовують ресторани, кафе та бари, створюючи нові робочі місця та добробут для себе і інших людей. 

Тернопільське вище професійне училище технологій та дизайну

Всі права захищено © tvpu.te.ua, 2008-2015.